Μονοκατοικία στο Κορωπί

Μονοκατοικία στο Κορωπί

Κορωπί, Αττική
2018

Κατάσταση: Ολοκληρωμένο

Αρχιτεκτονική Μελέτη
Arcore Engineers

Φωτογράφιση
Μανώλης Συμεωνίδης

Ο κτιριακός όγκος της κατοικίας, τοποθετήθηκε κεντρικά και δυτικά του οικοπέδου και σε επαφή με την όμορη ιδιοκτησία. Πρόκειται για ισόγειο κτίσμα, εμβαδού 126,40 τ.μ. με ταυτόχρονη κατασκευή υπογείου 7,50 τ.μ.

Ο σχεδιασμός, στηρίχθηκε στη δημιουργία ενός συμπαγούς όγκου, με μικρές υποχωρήσεις, παρακολουθώντας την διάταξη των ορίων του οικοπέδου και την εσωτερική λειτουργικότητα. Προσαρμόστηκε τόσο στις λειτουργικές ανάγκες των χρηστών, όσο και σε μια προσπάθεια ένταξης του κτιρίου στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, λαμβάνοντας υπ’ όψη, τη μορφολογία του εδάφους, τη θέα, τον προσανατολισμό και γενικότερα το κλιματολογικό, αλλά και το αρχιτεκτονικό ύφος της περιοχής. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου, έχει κύριο χαρακτηριστικό, όχι μόνο την αποφυγή ενιαίων επιμηκών πλευρών και την μερική διάσπαση του όγκου του κτιρίου, αλλά ταυτόχρονα την δημιουργία υπαίθριων χώρων, με πρωτεύοντα ρόλο, στη δημιουργία άνεσης και ευχάριστης διαβίωσης για τους ενοίκους.

Περιμετρικά του κύριου όγκου του κτιρίου, κατασκευάζονται μπαζωμένες βεράντες και μικρές κλίμακες, για την εξυπηρέτηση των χρηστών. Η είσοδος, γίνεται από την οδό Κάσου, για τους πεζούς και από την οδό Λευκάδος, για τα οχήματα.

Η επιλογή των υλικών διαμόρφωσης, καθώς και οι χρωματικές επιλογές, που χρησιμοποιούνται για τους εξωτερικούς χώρους, αποσκοπούν στην εναρμόνιση και ένταξη του κτιριακού όγκου στο περιβάλλον.