Ανακαίνιση κατοικίας στο Κορωπί

Ανακαίνιση κατοικίας στο Κορωπί

Κορωπί, Αττική
2017

Εμβαδόν: 130 m²
Κατάσταση: Ολοκληρωμένο

Αρχιτεκτονική Μελέτη
Arcore Engineers

Κατασκευή
Arcore Engineers

Φωτογράφιση
Μανώλης Συμεωνίδης

To ανακαινισμένο διαμέρισμα των 130 τ.μ., βρίσκεται στον 2ο όροφο μιας μικρής πολυκατοικίας, των τελών της δεκαετίας του ’70, στην περιοχή του Κορωπίου Αττικής. H κατοικία, χαρακτηριζόταν από ένα αναχρονιστικό στυλ, που δικαιολογείται βέβαια από την παλαιότητα της κατασκευής της. Ένας σκοτεινός μακρύς διάδρομος, το διαπερνούσε στη μέση του, ξεκινώντας από την είσοδο με διεύθυνση ανατολής δύσης. Εκατέρωθεν του διαδρόμου, σε έναν ενιαίο χώρο, το καθιστικό και η τραπεζαρία από τη μία μεριά, ενώ προς την άλλη μεριά, τοποθετείται η κουζίνα. Η πρόταση ανακαίνισης, αφορά κυρίως τους πιο κοινόχρηστους χώρους της κατοικίας (καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, WC, λουτρό) αλλά και το master υπνοδωμάτιο.

Ως προς την διάταξη, λοιπόν, προτείνεται η κατάργηση του διαδρόμου της εισόδου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος διαμπερής χώρος, στον άξονα, βορρά νότου. Στον ενιαίο αυτό χώρο, τοποθετείται το καθιστικό, με την τραπεζαρία, που χωρίζονται μεταξύ τους με τζάκι δυο όψεων, προς τους δύο χώρους. Η κουζίνα και το WC των επισκεπτών, τοποθετούνται πάλι προς το βορρά.

Ως προς τα υλικά, μετά από επιθυμία των ιδιοκτητών, διατηρήσαμε τα πλακίδια από γρανίτη που καλύπτουν τους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού και με τη χρήση μαύρων λεπτομερειών και λεπτομερειών από ξύλο, επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Καθοριστική στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα της ανακαίνισης, ήταν επίσης, η επανάχρηση και αναπαλαίωση κάποιων επίπλων, που βρίσκονταν στο σπίτι και αποφασίστηκε να ξαναχρησιμοποιηθούν με τρόπο να ταιριάζει με τις λιτές, πλέον, γραμμές της κατοικίας.

Τα δύο μπάνια, σχεδιάστηκαν εμπνευσμένα από στοιχεία της φύσης. Στο πρώτο, έγινε μια κατασκευή επίπλου νιπτήρα, που ενσωματώνει μόνιμα μια Σανσιβέρια, γνωστή για τις ιδιότητες που έχει να καθαρίζει τον αέρα από τις διάφορες τοξίνες ενώ στο WC, εφαρμόζεται ταπετσαρία στους τοίχους με κεντρικό θέμα το μπαμπού.