Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Κυψέλη

Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Κυψέλη

Κυψέλη, Αθήνα
2018

Εμβαδόν: 90 m²
Κατάσταση: Μελέτη

Αρχιτεκτονική Μελέτη
Arcore Engineers

Φωτορεαλιστικες Απεικονίσεις
Arcore Engineers

To υπό ανακαίνιση διαμέρισμα των 90 τ.μ. βρίσκεται στον 5ο όροφο μιας πολυκατοικίας, των αρχών της δεκαετίας του ’70, στην περιοχή της Κυψέλης, κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας. H κατοικία χαρακτηριζόταν από ένα αναχρονιστικό στυλ, που δικαιολογείται βέβαια από την παλαιότητα της κατασκευής της. Το σχέδιο του διαμερίσματος περιελάμβανε δύο υπνοδωμάτια, μια κουζίνα που εκτεινόταν σε ξεχωριστό δωμάτιο, αποκλεισμένη από τους υπόλοιπους χώρους της κατοικίας, χώρο τραπεζαρίας σε γειτνίαση με το χώρο του σαλονιού και ένα λουτρό.

Σκοπός της ανακαίνισης, ήταν η ανακατασκευή του διαμερίσματος, με ένα πιο σύγχρονο ύφος και η αναδιάταξη των χώρων προκειμένου να ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες και στις συνήθειες του ενοίκου, που μισθώνει το διαμέρισμα, για μια βραχυχρόνια φιλοξενία. Το ανακαινισμένο διαμέρισμα, θα μπορεί να εξυπηρετεί έως και έξι άτομα.

Τα υπνοδωμάτια αναδιατάσσονται, ώστε τελικά να αποκτήσουν το ίδιο εμβαδόν. Στο ένα υπνοδωμάτιο, προστίθεται λουτρό en suite με αποτέλεσμα στο διαμέρισμα να υπάρχουν, πλέον, δύο χώροι λουτρού. Τα υπνοδωμάτια, διαμορφώνονται με διαφορετικό ύφος το καθένα, το ένα εμπνέεται από έθνικ στοιχεία, ενώ στο άλλο δίνεται έμφαση στο χρώμα. Η κουζίνα, το καθιστικό και η τραπεζαρία ενοποιούνται και στο χώρο προστίθεται τζάκι αερίου. Μια επιμήκης νησίδα με σκαμπό, χωρίζει νοητά τους χώρους του καθιστικού και της τραπεζαρίας, από τον χώρο της κουζίνας. Το μπλε χρώμα στην κουζίνα, επιλέχθηκε ως αφαιρετική αναφορά στην εσωτερική αρχιτεκτονική της δεκαετίας του ’70. Μια μεγάλη βιβλιοθήκη, καλύπτει τον τοίχο πίσω από την τραπεζαρία, ενώ με την εφαρμογή μιας επένδυσης στον τοίχο αυτόν, δίνεται βάθος. Τέλος, στο δάπεδο διατηρείται το ξύλινο δάπεδο, ενώ στον χώρο της κουζίνας, συνδυάζεται με πλακίδια υφής μαρμάρου, σε διάταξη ψαροκόκαλου, όπως άλλωστε είναι και το πάτωμα του ενιαίου χώρου εισόδου – καθιστικού – τραπεζαρίας.