Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Άνω Γλυφάδα

Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Άνω Γλυφάδα

Άνω Γλυφάδα, Αττική
2016

Εμβαδόν: 75 m²
Κατάσταση: Ολοκληρωμένο

Αρχιτεκτονική Μελέτη
Arcore Engineers

Κατασκευή
Arcore Engineers

Φωτογράφιση
Blueground

Στον 5ο και τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας, που κατασκευάστηκε το 1983, στην οδό Μυκηνών στην Άνω Γλυφάδα, βρίσκεται το συγκεκριμένο διαμέρισμα των 75μ2  που χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια, ως επαγγελματικός χώρος (γραφείο). Έτσι, ήταν αναγκαία η αναδιαμόρφωση του προκειμένου, ο χώρος αυτός να προσαρμοστεί σε χώρο κατοικίας, ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες διημέρευσης ενός ζευγαριού.

Το διαμέρισμα, έχει πολλά πλεονεκτήματα, όσον αφορά τη θέση του, καθώς βρίσκεται πάνω από την λεωφόρο Βουλιαγμένης και έχει θέα προς το Σαρωνικό κόλπο και τον Υμηττό. Στόχος της ανακαίνισης, ήταν αφενός το να εκμεταλλευτούμε, με τον όσο καλύτερο δυνατό τρόπο, τη θέα και τον προσανατολισμό που παρέχει η θέση τoυ και αφετέρου  η αναδιαμόρφωσή του σύμφωνα με τις ανάγκες των νέων ενοίκων.

Η κάτοψη του διαμερίσματος, αναδιαμορφώθηκε πλήρως. Στο σχέδιο προσαρμόζεται  το υπνοδωμάτιο που αναφέρεται στους κύριους ενοίκους, ένα μικρότερο υπνοδωμάτιο, που μπορεί να λειτουργήσει ως ξενώνας, λουτρό και ενιαίος χώρος καθιστικού – κουζίνας, με θέα προς την λεωφόρο Βουλιαγμένης και τον Σαρωνικό κόλπο. Οι κοινόχρηστοι χώροι του διαμερίσματος, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο εμβαδόν του διαμερίσματος, θεωρώντας τους, τους βασικούς χώρους, στους οποίους διαμορφώνεται η καθημερινότητα των ενοίκων και επομένως  και οι αναμνήσεις τους. Στις όψεις τους, τοποθετούνται μεγάλα υαλοστάσια. Στο κέντρο της σύνθεσης, τοποθετείται ένα ξύλινο ‘’κουτί’’ γύρω από το οποίο, αρθρώνονται, στον άξονα ανατολής – δύσης, από τη μία οι κοινόχρηστοι και από την άλλη οι πιο ιδιωτικοί χώροι του διαμερίσματος. Το ξύλινο κουτί, αποκτά κεντροβαρικό χαρακτήρα, στη σύνθεση του διαμερίσματος. Ως προς τη λειτουργία του, αποτελεί την γκαρνταρόμπα εισόδου της κατοικίας και στη συνέχεια του εξελίσσεται σε επένδυση του εξωτερικού τοίχου του λουτρού.

Ως προς τα υλικά και τις υφές, σε όλη την επιφάνεια της κατοικίας, στο δάπεδο εφαρμόστηκαν πλακίδια υφής ξύλου, με εξαίρεση το λουτρό. Με τη διατήρηση αυτής της ομοιομορφίας, δίνεται η αίσθηση, μιας μεγαλύτερης επιφάνειας. Ξύλινα στοιχεία, χρησιμοποιήθηκαν επίσης, σε άλλα στοιχεία της κατασκευής, τα οποία συνδυασμένα με το λευκό χρώμα στους τοίχους και διάφορους γραμμικούς φωτισμούς, κρυφούς ή μη, δημιουργούν μια ήρεμη και ζεστή ατμόσφαιρα για τον ένοικο.