Νέα διώροφη πολυκατοικία με pilotis και υπόγειο στο Κορωπί

Νέα διώροφη πολυκατοικία με pilotis και υπόγειο στο Κορωπί

Κορωπί, Αττική
2021

Εμβαδόν: 463.50m²
Κατάσταση: Υπό κατασκευή

Αρχιτεκτονική Μελέτη
Arcore Engineers

Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις
Arcore Engineers

Η πολυκατοικία βρίσκεται στο Κορωπί, σε τμήμα της πόλης που χαρακτηρίζεται από μια πιο αραιή δόμηση σε σχέση με το κέντρο της. Το οικόπεδο χωροθετείται πλησίον μικρής πλατείας γειτονιάς. Η είσοδος γίνεται από την οδό Άρεως, ήπιας κυκλοφορίας δρόμο και αποτελείται από μια κατοικία 50τμ στο ισόγειο τμήμα, δύο κατοικίες των 70 και 50 τμ αντίστοιχα στον Α όροφο και μια μεγαλύτερη κατοικία των 130τμ στον β όροφο. Οι κατοικίες του ισογείου και α ορόφου προορίζονται από τους ιδιοκτήτες προς εκμετάλλευση ενώ η κατοικία του β ορόφου για ιδιοκατοίκηση. Στο υπόγειο φιλοξενούνται βοηθητικοί  χώροι χρήσης.

Το κτήριο έχει σχεδιαστεί προκειμένου να εκμεταλλεύεται στο έπακρον τα γεωμετρικά και γεωγραφικά πλεονεκτήματα του οικοπέδου. Ο σχεδιασμός των χώρων διημέρευσης έχει γίνει με αποκλειστικό παράγοντα τον νότιο προσανατολισμό ενώ μεγάλα υαλοστάσια έχουν τοποθετηθεί προς αυτόν τον προσανατολισμό. Αντιθέτως, συμπαγείς τοίχοι τοποθετούνται στον βορρά. Στην δύση εντοπίζονται μικρά ανοίγματα προστατεύοντας έτσι από τον ζεστό ήλιο του καλοκαιριού. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί  στον σχεδιασμό εκτεταμένων εξωστών που πλαισιώνουν τις όψεις προωθώντας και ενσωματώνοντας τον ‘’υπαίθριο βίο’’ του μεσογειακού κλίματος στην καθημερινότητα  των ενοίκων προεκτείνοντας έτσι  τον εσωτερικό χώρο στον εξωτερικό.

Η κατοικία οργανώνεται μέσω  της προσθετικής αξίας των όγκων  και αποτελεί μια άσκηση τόσο στην  μοναδικότητα  όσο και στην κοινοτυπία διατηρώντας την συνέχεια της πόλης. Κατακόρυφα συμπαγή στοιχεία στην όψη ενισχύουν την ιδιωτικότητα  των χώρων και πλαισιώνουν συγκεκριμένες οπτικές φυγές.