Ανακαίνιση διαμερίσματος στη Βούλα

Ανακαίνιση διαμερίσματος στη Βούλα

Βούλα, Αττική
2022

Εμβαδόν: 117 m²
Κατάσταση: Ολοκληρωμένο

Αρχιτεκτονική Μελέτη
Arcore Engineers

Κατασκευή
Arcore Engineers

Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις
Arcore Engineers

To ανακαινισμένο διαμέρισμα των 117τμ. βρίσκεται στον 2ο όροφο μιας πολυκατοικίας, των αρχών της δεκαετίας του 80 στην Βούλα και κατοικείται από μια καινούργια μικρή οικογένεια. Χαρακτηριστικό όλων των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας αποτελούν τα μεγάλα υαλοστάσια που βρίσκονται στον ενιαίο χώρο καθιστικού-τραπεζαρίας με νοτιοδυτικό προσανατολισμό και θέα προς το Σαρωνικό κόλπο.

Το αρχικό σχέδιο του διαμερίσματος περιλάμβανε ένα χολ εισόδου, μια κλειστή κουζίνα, έναν ενιαίο χώρο καθιστικού- τραπεζαρίας με τζάκι, τρία υπνοδωμάτια , ένα  wc και ένα λουτρό. Στα πλαίσια της ανακαίνισης του διαμερίσματος, έγινε αναδιάταξη του χώρου της κουζίνας η οποία πλέον αναπτύσσεται ελεύθερα και προς τους χώρους του καθιστικού και της τραπεζαρίας χωρίς να διαχωρίζεται από αυτούς αποκτώντας ανοικτό χαρακτήρα και σε   οπτική επαφή με αυτούς.  Έτσι, η δραστηριότητα των ενοίκων  στους χώρους διημέρευσης είναι  και χωρικά πλέον σαφώς πιο εξωστρεφής σε σχέση με την δραστηριότητα που αναπτύσσεται στους υπόλοιπους χώρους του ενσωματώνoντας τον σύγχρονο πλέον αστικό τρόπο ζωής. Μεταξύ των  χώρων της κουζίνας και της τραπεζαρίας τοποθετείται, κάτω από το διαχωριστικό δοκάρι, πάγκος εργασίας με θέα προς τα μεγάλα υαλοστάσια του διαμερίσματος και την θάλασσα. Αυτή η νέα διάταξη αποτέλεσε κοινή επιλογή μελετητών και ενοίκων καλύπτοντας της λειτουργικές τους ανάγκες και τα αισθητικά τους κριτήρια. Το χολ διατηρείται ως μεταβατικός χώρος ανάμεσα στο κοινόχρηστο και στο ιδιωτικό το οποίο συμπληρώνεται με αποθηκευτικούς χώρους. Το αρχικό wc επεκτείνεται και μετατρέπεται σε δεύτερο λουτρό και το μικρότερο υπνοδωμάτιο επεκτείνεται προς την κουζίνα.

Το μαρμάρινο καρναζέικο δάπεδο διατηρείται στους χώρους διημέρευσης όπως επίσης και το ξύλινο πάτωμα στα υπνοδωμάτια. Στους χώρους διημέρευσης και στους χώρους βοηθητικής χρήσης οι οποίοι στερούνται επαρκούς φωτισμού προστίθενται ψευδοροφές, στις οποίες ενσωματώνονται σποτ και κρυφοί φωτισμοί, για ένα ομοιόμορφο φωτιστικό αποτέλεσμα. Τα υλικά ως προς γεωμετρικά τους χαρακτηριστικά, τα χρώματα και τις υφές τους επιλέχθηκαν ώστε να κυριαρχεί ένα αίσθημα καθαρότητας και ηρεμίας στον χώρο δημιουργώντας όμως και μια αίσθηση μοναδικότητας.