Ανακαίνιση διαμερίσματος στον Άγιο Δημήτριο

Ανακαίνιση διαμερίσματος στον Άγιο Δημήτριο

Άγιος Δημήτριος, Αττική
2018

Εμβαδόν: 120 m²
Κατάσταση: Ολοκληρωμένο

Αρχιτεκτονική Μελέτη
Arcore Engineers

Φωτογράφιση
Arcore Engineers

Στον δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας, στον Άγιο Δημήτριο, της δεκαετίας του ’90, βρίσκεται το συγκεκριμένο διαμέρισμα στο οποίο, έγινε μερική ανακαίνιση.

Η ύπαρξη του τζακιού και η επιθυμία των ενοίκων να διατηρηθεί στην προ υπάρχουσα θέση, οδήγησε στη δημιουργία δύο χώρων lounge. O μικρότερος και δευτερεύων, διατάσσεται μπροστά από το τζάκι. Το τζάκι επανασχεδιάζεται, σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό γραμμικών σκαλοπατιών, που καλύπτουν την διαφορά των δύο επιπέδων, στα οποία διαμορφώνεται το διαμέρισμα. Παράλληλα με τα σκαλοπάτια, κατασκευάζεται γραμμικό δοκάρι, που φέρει φωτισμό και σε συνδυασμό με τα σκαλοπάτια ‘’πλαισιώνει’’ την κίνηση ανάβασης ή κατάβασης, από το ένα επίπεδο του διαμερίσματος στο άλλο. Η όλη κατασκευή, προορίζεται για χώρο ανάγνωσης. Το κυρίως καθιστικό, διατάσσεται παράλληλα με τον τοίχο της τηλεόρασης, ο οποίος μετατρέπεται στην σκουρότερη επιφάνεια του χώρου, δίνοντας μια ψευδαίσθηση επιπλέον βάθους. Στην κατασκευή αυτή, επιλέγεται και πάλι το ίδιο μοτίβο της αίσθησης του πλαισίου, μιας και στο σημείο αυτό υπάρχει ήδη φέρον δοκάρι. Κατασκευάζεται λοιπόν, ένας χαμηλός τοίχος, σε συνδυασμό με το υπάρχον δοκάρι. Στον πρόσθετο τοίχο και στο δοκάρι, προσαρμόζεται, ως προς τα υλικά, ξύλινες λεπτομέρειες συνδυάζονται με λεπτομέρειες υφής τσιμεντοκονίας και λευκούς τοίχους .

Στο λουτρό, επιλέγονται γήινα χρώματα, γραμμικός φωτισμός και ένας γραμμικός μεγάλος καθρέπτης, που δίνει μήκος στο δωμάτιο του λουτρού.