Νέα τριόροφη πολυκατοικία και υπόγειο στο Κορωπί

Νέα τριόροφη πολυκατοικία και υπόγειο στο Κορωπί

Κορωπί, Αττικής
2022

Εμβαδόν: 415.82m²

Κατάσταση: Υπό κατασκευή

Αρχιτεκτονική Μελέτη
Arcore Engineers

Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις
Arcore Engineers

Κατασκευή
Arcore Engineers

Η πολυκατοικία βρίσκεται σε μια ήσυχη γειτονιά στο Κορωπί. Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από μια σχετικά πυκνή δόμηση και αποτελεί περιοχή κατοικίας σχεδόν κατά αποκλειστικότητα. Η είσοδος στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου γίνεται στη συμβολή των οδών Αγγέλου Λυμπεροπούλου  & Γεωργίου Μερκούρη.

Ο κτιριακός όγκος τοποθετήθηκε αφήνοντας τον  μεγαλύτερο ακάλυπτο χώρο στο βορινό τμήμα του οικοπέδου και σε επαφή με την όμορη ιδιοκτησία στο δυτικό τμήμα του οικοπέδου. Ο σχεδιασμός του κτιρίου είχε ως στόχο την στρέψη του κάθετα στον άξονα βορρά- νότου ώστε αφενός να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα ως προς τον φυσικό  φωτισμό που δίνει ο νότος και αφετέρου να γίνει εκμετάλλευση της θέας προς τον βορρά και προς τον Υμηττό. Έτσι οι περισσότερο κοινόχρηστοι χώροι των διαμερισμάτων είναι διαμπερείς με μεγάλα ανοίγματα σε βορρά και νότο. Προς τον βορρά χωροθετούνται οι χώροι της κουζίνας ενώ τα υπνοδωμάτια έχουν νότιο προσανατολισμό. Ο σχεδιασμός στηρίχθηκε στη δημιουργία  διαφορετικών όγκων διακριτών χρήσεων μεταξύ τους. Έτσι το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο διατάσσεται σε έναν όγκο, η κουζίνα σε άλλον, το καθιστικό- τραπεζαρία σε άλλο και τα υπνοδωμάτια σε έναν ξεχωριστό όγκο. Οι εξώστες και οι ημιυπαίθριοι χώροι λειτουργούν ως συνδετήριοι των διακριτών αυτών όγκων. Ο σχεδιασμός προσαρμόστηκε τόσο στις λειτουργικές ανάγκες των χρηστών, αλλά και σε μια προσπάθεια ένταξης στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψιν τη μορφολογία του εδάφους, τη θέα προς τον Υμηττό, τον προσανατολισμό και γενικότερα το κλιματολογικό, αλλά και το αρχιτεκτονικό ύφος της περιοχής.  Ειδικότερα, η σύνθεση του εξωτερικού κελύφους, έχει κύριο χαρακτηριστικό την συρρίκνωση της κλίμακας του κτηρίου με την χρήση μη ενιαίων επιμηκών πλευρών και την υποχώρηση των όγκων που συνθέτουν το κτήριο, αλλά ταυτόχρονα σκοπεύει στη δημιουργία υπαίθριων χώρων και εξωστών που παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη δημιουργία άνεσης και ευχάριστης διαβίωσης. Ο περιβάλλοντας χώρος διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψιν το ανάγλυφο του οικοπέδου. Στο βορινό τμήμα του οικοπέδου σχεδιάζονται και οι απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης ενώ στο νότιο τμήμα της ακάλυπτης επιφάνειας σχεδιάζεται χώρος καθιστικού με πέργκολα. Η επιλογή των  υλικών διαμόρφωσης καθώς και οι χρωματικές επιλογές, που χρησιμοποιούνται για τους εξωτερικούς χώρους αποσκοπούν στην εναρμόνιση και ένταξη του κτιριακού όγκου στο περιβάλλον ενώ αντανακλούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Το κτίριο περιλαμβάνει υπόγειο εμβαδού 56,76 τμ και διαμορφώνεται στα 1,20μ πάνω από την φυσική στάθμη εδάφους ενώ έχει βοηθητική χρήση, ισόγειο εμβαδού 70,04 τμ με χρήση κατοικίας και βοηθητικές χρήσεις, α όροφο εμβαδού 96,34 τμ αποτελούμενο από ένα διαμέρισμα, β όροφο εμβαδού 96,34 τμ αποτελούμενο από ένα διαμέρισμα, γ όροφο εμβαδού 96,34 τμ αποτελούμενο από ένα διαμέρισμα και δώμα εμβαδού 17,53 τμ.