Νέα διώροφη κατοικία στη Ραφήνα

Νέα διώροφη κατοικία στη Ραφήνα

Ραφήνα
2022

Εμβαδόν: 180m²
Κατάσταση: Υπο κατασκευή

Αρχιτεκτονική Μελέτη
Arcore Engineers

Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις
Arcore Engineers

Η κατοικία  βρίσκεται στην Ραφήνα και συγκεκριμένα στην περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι. Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από αραιή δόμηση και κυρίως εξοχικές κατοικίες. Η είσοδος γίνεται από την οδό Πλαστήρα, ήπιας κυκλοφορίας δρόμο και αποτελείται από υπόγειο εμβαδού 72.90 τμ με χρήση αυτοτελούς κατοικίας και χώρου βοηθητικής χρήσης (αποθήκη) ενώ  μια δεύτερη αυτοτελής κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα στο ισόγειο και στον Α όροφο. Το ισόγειο έχει εμβαδό 73.50τμ (περιλαμβάνεται εσωτερικό κλιμακοστάσιο), ενώ ο όροφος έχει εμβαδό 34.00τμ.

Η κατοικία τοποθετείται κεντρικά του αγροτεμαχίου. Η μεγαλύτερη πλευρά της κατοικίας προσανατολίζεται προς την ανατολή και προς την θέα προς την θάλασσα ενώ υπάρχουν και επαρκή ανοίγματα προς τον νότο. Μικρότερα ανοίγματα εντοπίζονται στον βορρά και στην δύση. Οι κοινόχρηστοι χώροι της κατοικίας, οι εξώστες και οι ημιυπαίθριοι χώροι σχεδιάζονται με ανατολικό προσανατολισμό με κατεύθυνση προς την θάλασσα.

Ο σχεδιασμός στηρίχθηκε στη δημιουργία  δύο κύριων όγκων, ενός διπλού και ενός μονού ύψους τα οποία συνδέονται με τρίτο όγκο ο οποίος δέχεται επένδυση τύπου πέτρας για να τονιστεί ο ρόλος του ως συνδετήριος των δύο όγκων. Ο σχεδιασμός προσαρμόστηκε τόσο στις λειτουργικές ανάγκες των χρηστών, αλλά και σε μια προσπάθεια ένταξης στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψιν τη μορφολογία του εδάφους, τη θέα προς την θάλασσα, τον προσανατολισμό και γενικότερα το κλιματολογικό, αλλά και το αρχιτεκτονικό ύφος της περιοχής.  Ειδικότερα, η σύνθεση του εξωτερικού κελύφους, έχει κύριο χαρακτηριστικό την συρρίκνωση της κλίμακας του κτηρίου με την χρήση μη ενιαίων επιμηκών πλευρών και την υποχώρηση των όγκων που συνθέτουν την κατοικία , αλλά ταυτόχρονα σκοπεύει στη δημιουργία υπαίθριων χώρων, βατών δωμάτων και εξωστών που παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη δημιουργία άνεσης και ευχάριστης διαβίωσης. Ο περιβάλλοντας χώρος διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψιν το ανάγλυφο του αγροτεμαχίου και την  πραγματοποίηση επαρκούς  φύτευσης.